Tot mijn grote plezier kwam ik gisteren te weten dat het verhaal ‘Uitgezonden’  van Phil Klay is opgenomen in de bundel Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen. Nederlandse &Vlaamse schrijvers kiezen hun favoriete korte verhaal. Het komt uit de bundel Oorlosgverhalen, die ik in 2014 samen met Elles Tukker heb vertaald. Het verhaal werd gekozen door de schrijfster Hanna Bervoets.

Een voorproefje:

We schoten op honden. Niet per ongeluk, maar expres. We noemden het ‘Operatie Scooby’. Ik ben een hondenmens, dus ik dacht daar veel over na.

De eerste keer ging het instinctief. ‘Jezus’, hoor ik O’Leary zeggen, en ik zie een bruine, magere hond bloed oplikken als water uit een voerbak. Het was niet van een Amerikaan, maar toch – die hond die het oplikte… Dat was de druppel, denk ik. Toen was de jacht geopend.

Op het moment zelf denk je er niet over na. Je denkt na over wie er in dat huis is, wat voor wapens hij heeft en hoe hij jou en je maten gaat afmaken. Het gaat straat voor straat, en met een geweer waarmee je op 550 meter iemand kan raken, schiet je op vijf meter mensen in een betonnen doos kapot.

Denken doe je pas later, als ze je er de tijd voor gunnen. Weet je, het is nogal een overgang, van een oorlogssituatie naar het winkelcentrum van Jacksonville.[…]

De verhalenbundel Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen kun je hier bestellen.

Oorlogsverhalen is hier verkrijgbaar.