Keizer van Rome
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome?
In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden, waarom ze het deden en waarom er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen worden verteld. We gaan in op grote thema’s zoals macht, corruptie en samenzwering, maar kijken ook naar hun dagelijks leven. Wat aten ze, en waar? Met wie gingen ze naar bed? En hoe reisden ze rond?
In dit boek spelen allerlei mensen een rol die geen keizer waren en daartoe ook geen ambities hadden, maar die het keizerlijke systeem wel faciliteerden: behoedzame aristocraten, slaafgemaakte koks, ijverige secretarissen, hofnarren en zelfs een arts die een jonge prins aan zijn amandelen behandelde.
Het Romeinse Rijk had nooit kunnen voortbestaan als het door een stel gestoorde despoten zou zijn bestierd. Wat mij interesseert is hoe die verhalen over waanzin zijn ontstaan en hoe het keizerrijk werkelijk werd bestuurd. Maar ook wil ik de angst doorgronden die onder de Romeinen heerste, niet omdat het bewind van de keizers zo bloederig was (ze verwachtten niet anders), maar omdat met dat bewind een vreemde, verontrustende dystopie was ontstaan, gebouwd op misleiding en bedrog.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Europese Lente
In 1848 stond bijna heel Europa in brand. Politieke onrust verspreidde zich in dat jaar als een lopend vuurtje over het hele continent, en leidde tot grote en permanente veranderingen. De opstandelingen stelden toen vragen die ons vandaag de dag ook bezighouden. Wat gebeurt er als politieke of economische vrijheid botst met sociale rechten? Hoe combineer je representatieve en directe vormen van democratie? Wat is het verband tussen kapitalisme en sociale ongelijkheid?
In Europese lente beschrijft Christopher Clark hoe deze opstand van een continent wereldwijd fungeerde als snelkookpan voor politieke bewegingen en nieuwe ideeën. Hij introduceert een fascinerende cast van charismatische figuren, waarmee hij nieuwe inzichten geeft in het revolutiejaar 1848 en huiveringwekkende parallellen blootlegt met onze huidige tijd. Als er in de eenentwintigste eeuw een revolutie op komst is, zo stelt Clark, zou die weleens op die van 1848 kunnen lijken.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Menszijn
Voor lezers van Rutger Bregman, Yuval Noah Harari, David Graeber en David Wengrow – en van Immanuel Wallerstein en Willem Schinkel.
Precies wat we nodig hebben in deze tijd van epidemieën, groeiende ongelijkheid en klimaatonheil: de kraakheldere stem van een van de grootste en meest vernieuwende historici van de menselijke beschaving, moderniteit en kapitalisme. William H. McNeill legt in een even vloeiende als diepgravende beweging de hele menselijke geschiedenis voor ons bloot als een wisselwerking van samenwerking en strijd – tussen mensen en andere organismen, en tussen groepen mensen. In zijn nawoord trekt Samuel Vriezen de door McNeill uitgezette lijnen door naar vandaag, op zoek naar een geschiedenis en politiek voor de toekomst.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Ravenna
Judith Herrin beschrijft in ‘Ravenna’ de geschiedenis van een smeltkroes. In 402 koos keizer Honorius Ravenna tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Dat trok wetenschappers, ambachtslieden en religieuze leiders naar de stad, die uitgroeide tot het culturele en politieke centrum van Noord-Italië. Hoogleraar Judith Herrin volgt de levens van Ravenna’s heersers, kroniekschrijvers en inwoners en laat zien hoe de stad de ontmoetingsplaats werd van Griekse, Latijnse, christelijke en barbaarse culturen en de spil vormde tussen oost en west. Prachtig geïllustreerd met 32 pagina’s speciaal gemaakte foto’s van de beroemde mozaïeken.
In ‘Ravenna’, dat bekroond werd met de Duff Cooper Prize voor het beste non-fictieboek, brengt Judith Herrin de vroege middeleeuwen tot leven door de geschiedenis van één stad.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
De jonge Alexander
In ‘De jonge Alexander’ reconstrueert Alex Rowson aan de hand van recente archeologische vondsten het verhaal van de vormende jaren van Alexander de Grote, misschien we de bekendste historische figuur. Dit buitengewone boek gaat over de stormachtige relatie tussen Alexanders ouders, koning Philippus II en prinses Olympias, over zijn opleiding door Aristoteles en over zijn strenge militaire training. Het zijn deze jaren waarin de basis werd gelegd voor Alexanders ontembare ambitie, veroveringsdrang en briljante mengeling van brutaliteit en genialiteit die hem zo ver zouden brengen.
Met schop, spaan en houweel verzamelt Rowson de brokstukjes van dit verbrijzelde verleden en schrijft hij een nieuwe geschiedenis. Het vergeten verhaal van de jonge Alexander komt bovengronds – eindelijk..
Vertaald in samenwerking met Sjaak de Jong.
Twaalf keizers
Hoe ziet macht eruit? In Twaalf keizers vertelt Mary Beard, in een tijd dat er weer beelden van hun voetstuk worden getrokken, hoe de beeldvorming van de rijken en machtigen in het Westen meer dan twee millennia lang is bepaald door voorstellingen van Romeinse heersers. Centraal staan de ‘twaalf keizers’, van de meedogenloze Julius Caesar tot de vervloekte Domitianus. Waarom staan juist die moordende autocraten in de kunst tot op de dag van vandaag zo sterk op de voorgrond?
In dit rijk geïllustreerde boek neemt Beard de lezer mee op een rondreis door tweeduizend jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. Een verhaal van veranderende identiteiten en ambivalente weergaven van autoriteit.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
De zijderoute
‘De zijderoute’ van Valerie Hansen is een monumentaal werk dat niet gaat over rijk beladen karavanen die handeldreven tussen China en het oude Rome. Het is een wervelend en fascinerend verslag over de échte zijderoute: het oude handelsnetwerk tussen China en Samarkand in het huidige Iran.
Aan de hand van unieke archeologische vondsten (sommige officiële documenten werden hergebruikt als schoenzool en bleven eeuwenlang bewaard door het droge klimaat in de Taklamakanwoestijn) toont Hansen dat de zijderoute een aaneenschakeling van markten was, waar meer in papier dan in zijde werd gehandeld. In kosmopolitische centra heerste tolerantie voor verschillende religies, waaronder zoroastrisme en boeddhisme. ‘De zijderoute’ is een fascinerend verhaal over de culturele overdracht van ideeën, religies, technologie en artistieke motieven.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
De aarde
Meer dan vier miljard jaar geleden ontstond onze kleine planeet uit rotsachtig puin dat rond een jonge ster cirkelde. De eerste jaren werd de aarde bekogeld door kometen en meteoren en stond ze op de rand van vernietiging. Ze was bedekt met oceanen van kolkend magma; giftige gassen verstikten de atmosfeer. Vulkaanuitbarstingen, zeebevingen en ijstijden volgden elkaar met regelmaat op. Voor het grootste deel in haar lange bestaan was de aarde voor mensen onbewoonbaar, totdat te midden van deze dynamiek er leven ontstond.
Knoll plaatst de klimaatverandering van de eenentwintigste eeuw in de context van die lange aardgeschiedenis, want een van de meest indringende lessen van de geologie is hoe veranderlijk, kwetsbaar en kostbaar onze huidige leefomgeving in feite is. Met die kennis in het achterhoofd kunnen we beter begrijpen hoe het handelen van de mens onze planeet ingrijpend verandert. Dat maakt De aarde. Een kleine geschiedenis tot een fascinerend en essentieel boek over ons ontstaan én onze toekomst.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
De verborgen bron
Mark Solms vraagt zich al zijn hele leven af waar ons bewustzijn vandaan komt. In De verborgen bron gaat hij op zoek naar het achterliggende mechanisme. Hoe zijn geest en lichaam met elkaar verbonden? Aangezien intelligentie een functie is van de hersenschors, menen wetenschappers dat ook het bewustzijn daar zetelt. Maar volgens Solms is het bewustzijn veel primitiever: het stamt uit een deel van het brein dat mensen gemeen hebben met vissen.
Solms maakt zijn verklaring van wat het bewustzijn is concreet door uiteenlopende disciplines met elkaar te verbinden, zoals de elementaire natuurkunde, de neurowetenschappen maar ook de subjectieve menselijke ervaringen die van oudsher behoren tot het domein van de psychoanalyse.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
De XX-economie
Elk onderzoek toont het aan: vrouwen hebben nog altijd een achtergestelde positie ten opzichte van mannen en dat leidt tot vele problemen, van ernstige armoede tot mensenhandel. Hoogleraar en activist Linda Scott presenteertin dit boek een totaal nieuwe wereldorde op basis van economische vrijheid en gelijkheid. Daarbij blikt ze terug op de historische onderwerping van vrouwen, laat ze zien hoe die heeft geresulteerd in een aantal hardnekkige problemen en roept ze op tot gelijke behandeling – gelijkwaardigheid die zal leiden tot een betere wereld voor zowel vrouwen als voor mannen.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Hoe economie de wereld kan redden
Immigratie en ongelijkheid, globalisering en ingrijpende technologische veranderingen, de afnemende economische groei en het steeds sneller opwarmende klimaat: over de hele wereld maakt men zich er grote zorgen om. De technologische middelen om deze uitdagingen te lijf te gaan bestaan al, wat nog ontbreekt zijn de ideeën waarmee we deze middelen gezamenlijk kunnen inzetten Als ons dat lukt, zal de geschiedenis met dankbaarheid aan onze tijd terugdenken; als ons dat niet lukt, is de schade niet te overzien.
In dit revolutionaire boek pakken de gerenommeerde economen Abhijit Banerjee en Esther Duflo de handschoen op. Hoe economie de wereld kan redden is een origineel en glashelder boek. De Nobelprijswinnaars laten zien dat hun vak een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen van de grootste en moeilijkste maatschappelijke en politieke problemen.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Vuur en duisternis
Vuur en duisternis van Sinclair Mckay is een bloedstollende reconstructie van het bombardement op Dresden. Op 13 februari 1945, om kwart voor tien 's avonds, stegen er 244 Britse bommenwerpers op richting de Duitse stad. Het was het begin van een van de meest destructieve bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd volledig verwoest. In de nietsontziende vuurzee zouden die nacht en ochtend in totaal 25 000 doden vallen.
McKay beschrijft ook het leven in Dresden voor en na de aanval. Zijn grote kracht is dat hij het verhaal vanuit meerdere perspectieven vertelt: in de eerste plaats vanuit de Dresdenaren zelf, maar hij laat ook een aantal in Dresden gestationeerde Duitse officieren aan het woord, en de Britten, uiteraard. In één nacht werd een van de mooiste steden van Duitsland volledig vernietigd. En dat terwijl de oorlog al op z'n einde liep.
Vuur en duisternis is een monumentaal boek. Het effect op de lezer ijlt nog lang na.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Oorsprong
Als soort worden we gevormd door onze omgeving. Geologische krachten veroorzaakten onze evolutie in Oost-Afrika. Een bergachtige omgeving leidde tot de ontwikkeling van de democratie in Griekenland; en vandaag volgt het stemgedrag in de Verenigde Staten de bedding van een oude zee. Van platentektoniek via klimaatverandering naar atmosferische circulatie en zeestromingen: het menselijke verhaal is het verhaal van aardse krachten. Aan de hand van miljarden jaren geschiedenis van onze planeet vertelt professor Lewis Dartnell ons het ultieme oorsprongsverhaal.
Van het verbouwen van de eerste gewassen tot de oprichting van moderne staten: Oorsprong laat de enorme invloed van de aarde op de menselijke beschavingen zien. Zijn glasheldere inzichten helpen ons de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
Vertaald in samenwerking met Brenda Mudde.
Mosquito
In Mosquito laat Timothy C. Winegard ons zien hoe bepalend de mug is geweest voor de loop van onze geschiedenis. Van alle mensen die ooit op aarde hebben geleefd is bijna de helft om zeep geholpen door een mug, grootse legers werden verslagen door muggenplagen, strategen zochten naar omwegen om de kleine steker te ontlopen, en sommige landen hadden niet eens bestaan als de mug zijn gewicht niet in de strijd had geworpen.
Winegard beschrijft op sprankelende wijze het verhaal van de mug en werpt zo een even verhelderend als verrassend nieuw licht op de geschiedenis van de mens.
Vertaald in samenwerking met Dennis Keesmaat.
Over de toekomst
Onze wereld verandert sneller dan we kunnen bevatten. Robotisering, biotechnologie, cybertechnologie en artificial intelligence: al deze ontwikkelingen bieden kansen, maar brengen ook bedreigingen met zich mee. Wat gebeurt er met de werkgelegenheid, wat voor gevaren brengt klimaatverandering met zich mee, hoe stoppen we de krimp van de biodiversiteit en hoe voorkomen we een nucleaire oorlog? Kortom: hoe zorgen we ervoor dat planeet aarde een fijne plek blijft om te leven? En laten we het allemaal op ons afkomen, of nemen we zelf het heft in handen? Als geen ander beschikt Martin Rees over de relevante kennis en is hij in staat om die complexe materie voor ons toegankelijk te maken. Rees laat ons zien dat we het anders kúnnen en móeten doen. Over de toekomst is een toegankelijk, optimistisch en inspirerend boek. Het geeft ons inzicht in de wereld die wij zelf gestalte geven – de wereld van morgen. Martin Rees was lange tijd werkzaam als directeur van het Instituut voor Sterrenkunde in Cambridge. The Queen benoemde hem zelfs tot Koninklijk Astronoom. Hij was president van de Royal Society en is lid van het House of Lords. Hij schreef meerdere bestsellers over wetenschap, astronomie en technologie.
Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen
In dit twintigste deel van de verhalenreeks staat een keur aan verhalen gekozen door Nederlandstalige topauteurs. Een van die verhalen is 'Uitgezonden' van Phil Klay, geselecteerd door Hanna Bervoets, uit de bundel Oorlosgverhalen, vertaald door Elles Tukker en ondergetekende.
Stadsleven
Hoe overleven mensen in de metropolen, hoe moeten we onze steden inrichten nu meer en meer mensen in de stad willen wonen?
In Stadsleven neemt Richard Sennett ons mee naar Parijs, Barcelona en Sjanghai, naar de achterbuurten van Medellín en naar het hoofdkantoor van Google op Manhattan. De moderne ‘gesloten’ steden zijn volgens hem van tevoren ontworpen, bedacht. Wat buiten dit stadsplan valt, heeft geen kans van overleven. Als alternatief introduceert Sennett de ‘open stad’, een stad waar niet alles strikt gepland is, waar rekening wordt gehouden met onvoorspelbaarheden. Stedenbouwkundigen experimenteren er met bouwvormen die steden voor alle bewoners leefbaarder maken.
In een tijd waarin meer mensen dan ooit in steden wonen, moeten we het leven in de stad grondig onder de loep nemen. Stadsleven is een originele, intellectuele en vooral geëngageerde visie op de toekomst van steden.
Eerste ontmoetingen
Oscar Wilde zei ooit: ‘Het leven imiteert de kunst veel meer dan dat de kunst het leven imiteert.’ Had hij gelijk? De van oorsprong Nigeriaanse historicus David Olusoga reist de wereld rond om de geschiedenissen die volken met elkaar verbinden aan elkaar te knopen. We lezen wat er met de kunst gebeurde tijdens het tijdperk van de ontdekkingsreizen, toen beschavingen elkaar voor het eerst ontmoetten. Natuurlijk was dat een periode van veroveringen en vernietiging, maar het was ook een tijd van wederzijdse nieuwsgierigheid, wereldhandel en de uitruil van ideeën.
Met de industriële revolutie in de negentiende eeuw veranderde de kijk van de kunstenaar op de wereld: de nieuwe fabrieken, de urbanisatie en de onderwerping door Europa van andere volken lieten hun sporen na in de kunst.
De geschiedenis van de Joden
In het tweede deel van De geschiedenis van de Joden richt Simon Schama zich op de periode van 1492 tot 1900. In 2013 verscheen het eerste deel (van drie), dat overal ter wereld lovend werd ontvangen. Met zijn karakteristieke flair en gevoel voor detail neemt hij je mee in de geschiedenis. Hij vertelt de verhalen van rabbijnen en filosofen, maar ook van degenen die zelden een plek krijgen toebedeeld in de geschiedschrijving: een dichteres in het getto van Venetië, een bokser in georgiaans Engeland, een bijbelverkoper in Amsterdam, een dovenleraar in achttiende-eeuws Frankrijk en een operacomponist in negentiende-eeuws Duitsland.
De geschiedenis ontvouwt zich van India tot Galilea, van Virginia tot Istanboel. In de handen van meesterverteller Schama is de geschiedenis van de Joden een verhaal over de hele mensheid.
Vertaald in samenwerking met Sylvie Hoyinck, Huub Stegeman, Josephine Ruitenberg en Paul Heijman.
Samen
Mensen zijn sociale wezens en elke maatschappij is op samenwerking gebaseerd. Maar in onze neoliberale samenleving komen we nauwelijks in aanraking met mensen uit andere sociale milieus, mensen met andere overtuigingen dan de onze. We veinzen hoffelijkheid en goede manieren, maar onder de oppervlakte domineren het eigen belang en de eigen koers. We willen onze eigen standpunten tegenwoordig vooral luid en duidelijk presenteren, met als gevolg een clash tussen ‘wij’ en ‘zij’.
Daar wil socioloog Richard Sennett zich niet langer bij neerleggen. Hij benadrukt juist het menselijke talent te observeren en te luisteren, het vermogen je te verplaatsen in het standpunt van de ander. In Samen analyseert hij daarom niet alleen wat samenwerken en solidariteit eigenlijk betekenen en waarom we er niet meer toe in staat zijn, maar ook hoe we het weer kunnen leren.
Ontheemd
In deze vrijmoedige autobiografie schetst de in Jeruzalem geboren Edward W. Said een beeld van zijn jeugd, die hij grotendeels doorbracht in Caïro en Libanon. Ontheemd is een emotionele terugblik, waarin de complexe relatie tussen de oosterse en westerse wereld op kritische wijze wordt beschreven. Het boek onthult de confronterende identiteitsworsteling van de jonge Said; hij richt de aandacht op de cultuurproblematiek waarmee hij zich in zijn verdere leven met volle overtuiging heeft beziggehouden.
De aarde huilt
De aarde huilt vertelt het meeslepende verhaal van de decennialange strijd tussen het Amerikaanse leger en de stammen van de Great Plains en de Rocky Mountains aan het eind van de negentiende eeuw. Na afloop van de Burgeroorlog zette het Amerikaanse leger zich aan de taak om het tot dan toe grotendeels onontgonnen Westen te veroveren – een tragische episode in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten, waarbij de cultuur en levenswijze van de oorspronkelijke bewoners moesten plaatsmaken voor die van de kolonisten.
Oorlogsverhalen
Phil Klay diende in Irak voor het US Marine Corps. In Oorlogsverhalen neemt hij de lezer mee naar de frontlinies van de oorlogen in Irak en Afghanistan, en weer terug naar hun families, die 'geen idee hebben waar Fallujah ligt, waar drie leden van je peloton stierven'.
In 'Uitgezonden' herinnert een soldaat zich hoe hij honden moest afschieten omdat ze de lichamen van zijn maten aanvraten; in 'Lichamen' vertelt een medewerker van het mortuarium hoe hij na de gevechten telkens de stoffelijke resten van zowel Amerikaanse als Irakese soldaten verzamelde; en in 'Geld als wapensysteem' krijgt een jonge
officier de absurde opdracht om de levens van de Irakese bevolking te verbeteren met behulp van honkbal.
Oorlogsverhalen is een eerlijk en ontroerend boek waarin Klay inzicht geeft in de horror, lamlendigheid en chaos van de oorlog.
Vertaald in samenwerking met Elles Tukker.
Tijdschrift Sintel 2018
Een sintel is een kooltje dat nog nasmeult, gloeiend heet, wachtend op papier om weer in vlammen op te gaan. Sintel is een avontuur in traagheid, een opstand tegen de tijdgeest, maar ook een diepere kijk op die tijdgeest. Alles lijkt momenteel in het teken te staan van wachten – op nieuwe brandstof, en in het teken van vasthouden – aan de grote idealen van voorheen. Maar de werkelijkheid gaat ondertussen gewoon door. Terwijl alles maar sneller en efficiënter moet, staat Sintel voor traagheid en introspectie. Sintel wil de tijd nemen en eist dat van haar lezers. Sintel wordt niet op pas gemaakt voor een doelgroep, maar is een doel waaromheen zich een groep kan verzamelen. Als een schilderij waar een passende bank bij wordt gezocht.
Met medewerking van: Marc van der Holst, Maarten van der Werf, Adriaan Krabbendam, Henk Looijesteijn, Nafiss Nia, Ted van Lieshout, Eliane Gerrits, Peter Bastiaanssen, Radar Art & Architecture, Emke Goijens, Henry Miller, Jonathan Fletcher, Dirk Vekemans, Willem Thies, Ubaldo Sichi, Jenny van den Berg, Sophia Drenth, Pepijn Schermer, Tais Teng & Jaap Boekestein, Kari-Anne Fygi, Matthijs Eijgelshoven, Bianca Boer, Gabriël Kousbroek, Niels Duffhues & Stéphane Le Dû, Fifine Kist, Elle Lepoutre, Caroline Ligthart, Arjan Post.
Helden van de grens
In Helden van de grens reist Josie met haar kinderen Paul en Ana in een krakkemikkige camper naar Alaska. Haar ex-man Carl weet niets van de onderneming. Josie worstelt met demonen uit zowel het verre als het nabije verleden: ze heeft, nadat een patiënt haar heeft aangeklaagd, haar tandartspraktijk moeten verkopen en ze rouwt nog om de dood van een jonge soldaat die haar zeer nabij stond.
De tocht begint als een welkome afleiding. Alaska is een compleet andere wereld; ze staan oog in oog met bizons en beren, koken hotdogs boven een kampvuur en slapen langs ijskoude rivieren in donkere bossen. Maar hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien; om voorgoed af te rekenen met het verleden dat haar zelfs tot het einde van de beschaving blijft achtervolgen.
Vertaald in samenwerking met Monique ter Berg en Elles Tukker.
De Margraten Boys
De Margraten Boys is het verhaal van tienduizend Amerikaanse jongens die, samen met Ernie Little, rusten in een Nederlands dorp niet ver van de Belgische grens. De soldaten namen deel aan de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, de bestorming van de Siegfriedlinie, het Ardennenoffensief, de oversteek van Rijn en Roer, en de luchtoorlog tegen Duitsland.
De verhalen van De Margraten Boys zouden nooit bewaard zijn gebleven zonder het unieke netwerk van adoptanten dat de inwoners van Margraten in 1945 oprichtten. Het netwerk breidde zich al vlug uit over heel Nederland en tot in Vlaanderen. Ook vandaag nog bezoeken adoptanten massaal de laatste rustplaatsen van de eeuwig jonge soldaten en onderhouden ze nauwe contacten met Amerikaanse nabestaanden.
De Margraten Boys is gebaseerd op meer dan duizend getuigenissen van adoptanten en Amerikaanse families. Het is de aangrijpende geschiedenis van een uniek herinneringsfenomeen rondom een plaats die steeds meer betekenis krijgt nu de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog onherroepelijk gaan zwijgen
Onverzameld werk
Komiek en schrijver van de Amerikaanse editie van The Office B.J. Novak heeft een onnavolgbaar verteltalent. Subtiel en met een feilloos gevoel voor timing fileert hij de absurditeiten van het moderne leven in deze razendsnelle afwisseling van korte verhalen en komische sketches.
In "Revanche' lezen we hoe de haas in een diepe depressie raakt nadat de schildpad hem heeft verslagen. Hij zoekt en verliest zichzelf in eten, drank, religie, yoga en vrijwilligerswerk en concludeert dat er maar één manier is om eroverheen te komen: revanche. En in "De man die de kalender uitvond'besluit een middeleeuwer dat hij er genoeg van heeft om de dagen aan te duiden als "Dag na Bewolkte Dag': hij maakt een kalender. Op de dag die hij 14 februari noemt krijgt hij ruzie met zijn vriendin.
Geïnspireerd door schrijvers als Woody Allen en Joshua Ferris, schreef B.J. Novak een bundel grillige, ontroerende en geestige verhalen, elk met een frisse, onconventionele blik op de wereld om ons heen.
Vertaald in samenwerking met Jevgenia Lodewijks en Lydia Meeder.
Bastogne
De slag om Bastogne in de Ardennen tijdens de winter van 1944-1945 was een van de bloedigste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. Het Ardennenoffensief was een laatste wanhoopspoging van Hitler. De omsingelde Amerikanen in Bastogne weigerden zich over te geven. Een maand lang vocht ongeveer een kwart miljoen soldaten om het kleine Belgische stadje. Peter Schrijvers brengt het verhaal van de wanhopige gevechten, bloedstollend en in detail, met een scherp ook voor de schrijnende lotgevallen van de jonge Amerikaanse en Duitse soldaten en de radeloze Belgisch burgers.